«Едіп» Богомазова в одеському Українському театрі (ФОТО)

Вторник , 24 февраля 2015, 11:44
Премьера спектакля «Эдип» режиссера Дмитро Богомазова в Одесском украинском театре им. Василько состоялась 13 декабря 2003 года, и вот уже больше 11 лет он регулярно собирает зрителей, не теряя своей актуальности. 18 февраля спектакль представили на сцене в 83-й раз. Молодой культуролог Мария Гапонова написала о постановке специально для «Южного Курьера».
«Едіп» Богомазова в одеському Українському театрі (ФОТО)

Едіп. «Ім’я твоє у горі народилось»

Трагедія афінського поета і драматурга Софокла «Цар Едіп» продовжує підкорювати уяву глядача українського театру ім. В.Василька. Здається, нікого не здивує, що античний твір не втрачає своєї актуальності й донині. Впродовж усього сюжету перед героями завжди постає проблема моралі – одна з найголовніших невирішених проблем сьогодення. Давньогрецький філософ Аристотель, автор терміну «етика», вважав п’єсу Софокла ідеальною трагедією. Але, на сьогоднішній день, публіка театру, як будь-якого іншого виду мистецтва, вимагає нових засобів для розповіді тієї чи іншої «історії». Хочу звернути увагу – нам, українцям, пощастило – ми маємо талановитого майстра, заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Богомазова. Саме він виконував обов’язки режисера-постановника і на цей раз. Як результат, ми маємо змогу переосмислити еталонну трагедію в межах сучасного театру.

За основу сюжету п’єси взято давньогрецький міф про Едіпа та його рід, приречений на загибель. Батько Едіпа – Лай, діючий правитель Фів, отримує страшне пророцтво дельфійського оракула відносно своєї долі. У зв’язку з цим він наказує кинути свого сина-немовля в горах Киферона, подалі від рідних країв. Але, напрочуд, Едіп був врятований і вихований в Коринфі. Досягши повноліття,  юнак вирушив до Фів. На дорозі йому зустрівся Лай, сутичка з яким спричинила смерть царя. Таким чином, збувається давнє таємне пророцтво: син вбиває батька. Нічого не підозрюючи, Едіп продовжує свій шлях. Діставшись Фів, він одружується із вдовою Лая, яка насправді є матір’ю Едіпа. Через деякий час правда втрачає свою таємність. Зміст колишнього пророцтва спершу відкривається для Іокасти, дружини та одночасно матері Едіпа. Не витримавши ганьби, вона накладає на себе руки. Едіп, в свою чергу, не вважає смерть достатнім покаранням для себе. Збентежений він виколює собі очі, намагаючись помститися і поплатитися за власну «сліпоту» розуму. Саме тоді ми можемо спостерігати головне переродження – втрата здатності бачити, але здобуття мудрості, зору свідомості. «Хто народив тебе? Цей день тебе народить!»

Текст — Мария Гапонова, фото — Лев Райзман.

Дмитро Богомазов — театральный режиссер, педагог.
Родился в Свердловске в 1964 г. Работает с 1993 г.
 
Образование: Национальный университет театра, кино и телевидения им. И. К. Карпенко-Карого (1995 г.).
 
В 2001 г. основал и возглавил театр — Киевский театр «Вільна сцена».
В настоящее время творит в Киевском театре драмы и комедии на левом берегу Днепра.
 
На сцене Одесского академического украинского музыкально-драматического театра им. Василько поставил:
«Гамлет» У. Шекспира.
«Счастье рядом» по пьесе «Украденное счастье» И. Франко,
«Эдип» Софокла,
«Что им Гекуба?» по пьесам «Шантрапа» П. Саксаганского, «Гамлет» У. Шекспира.

 

 
«Эдип»
Авторы спектакля — Софокл, Сценическая адаптация текста Игоря Геращенко 
Режиссер-постановщик — Дмитрий Богомазов (г. Киев).
Художник-постановщик — Александр Друганов (г. Киев).
Музыкальное решение — Александр Курий (г. Киев), Александр Кохановский (г. Киев)
Пластика Ларисы Венедиктовой (г. Киев).
Роли — Ольга Петровская, Галина Кобзарь-Слободюк, Яков Кучеревский, Игорь Геращенко, Богдан Паршаков, Евгений Юхновец, Александр Бабий, Сергей Деревянко и др.
 
Спектакль — победитель конкурса «Твои имена, Одесса!» в номинации «Лучший театральный спектакль» (2006 г.). Победитель VI-го Международного фестиваля античного искусства «Босфорские агоны» — «Гран-при фестиваля» (г. Керчь, 2005 г.).
За роль Эдипа Яков Кучеревский был  удостоен премии Одесского межобластного отделения Национального союза театральных деятелей Украины — премии им. нар. арт. Украины И. Твердохлиба (2005 г.).
 
 
Продолжительность: 1 час
Билеты: 25—60 грн.
 
Скоро — снова на сцене.